Gel lak, gel za nohte – poglobimo se v znanost v ozadju

Nekatere manikerke že dolga leta izvajajo določene storitve in velikokrat sploh ne razmišljajo o sami tehnični in kemijski plati procesov, ki se odvijajo pod njihovimi rokami. Vendar je presenetljivo, če malce razmislimo o znanosti, ki je v ozadju za gel nohti. Verjemite, ogromno jo je.

Še niste slišali za gel lak ali gel za nohte?

 

Potem ste eni izmed redkih – gre namreč za zelo razširjena in dobro znana pojma. Tudi laiki ju hitro povežejo z različnimi vrstami obstojne manikire. Gre za izjemno priljubljeno salonsko storitev, ki vsako leto pritegne vedno več navdušencev.

Nekatere manikerke že dolga leta izvajajo določene storitve in velikokrat sploh ne razmišljajo o sami tehnični in kemijski plati procesov, ki se odvijajo pod njihovimi rokami. Vendar je presenetljivo, če malce razmislimo o znanosti, ki je v ozadju za gel nohti. Verjemite, ogromno jo je.

 

Povpraševanje in potrebe na področju nohtne industrije za raznolike in boljše materiale s sabo potegne celotno vejo znanosti, ki išče nove metode in kemijske spojine z jasnimi cilji – bolj kakovostno, hitreje in bolj obstojno.

S tem razlogom obstajajo tudi raznolike mase, ki se jih izučene manikerke poslužijo – trdi in mehki gel za nohte, gel lak in veliko več.

 

Večina kemijskih reakcij, ki so najpomembnejše pri razvoju in ustvarjanju gelov za nohte, so vezane na križne vezi med molekulami methakrilatov. Gre za isto vrsto kemijskih reakcij, ki se uporablja v zobozdravstvu pri UV-zalivkah. Na molekularni ravni se med verigami molekul pri postopku strjevanja pod spektrom svetlobe ustvarijo križne vezi (crosslinks). Vezi med verigami in molekulami bi v 3D prikazu izgledale kot mreža. Bolj je na gosto tkana, bolj je material obstojen in trden, posledično pa ga je tudi veliko težje odstraniti. 

Na kemijski ravni gre pri strjevanju gelov za molekule oligomerov, ki reagirajo pod UV in LED svetlobo. Imenujemo jih fotoiniciatorji. Ko gel, ki vsebuje oligomere in fotoiniciatorje, izpostavimo primernemu spektru dovolj močne UV ali LED svetlobe, gel reagira na kemijski ravni – tvoriti začne

polimere (t.i. postopek polimerizacije). Enaka reakcija se sproži tudi pri akrilu, le da v tem primeru peroksid v akrilnem prahu prevzame funkcijo iniciatorja in povzroči strjevanje materiala.

 

Hard gel oz. trdi geli

V primerjavi z ostalimi materiali se med molekulami v hard gelih ustvari največ križnih vezi. Material mora nositi lastno težo, ko ga uporabimo za podaljševanje nohta, biti odporen na udarce in obstojen za daljše časovno obdobje. Molekule v hard gelih so običajno 100% reaktivne (to

pomeni, da se skoraj popolnoma spremenijo na kemijski ravni), zato vsebujejo le malo, če sploh kaj topil ali polimerov. Iz tega razloga se hard geli tudi ne topijo. Idealni so za stranke, ki želijo imeti gel nohte, imajo roke veliko časa v vodi ali so izpostavljene kemikalijam.

Sam postopek odstranjevanja hard gelov ni pretirano zapleten. Pri tem pazimo, da gel za nohte ne odstranimo povsem – pilimo, dokler na površini ne ostane le še tanek sloj gela. Z uporabo bufferja na površini ustvarimo matiran videz naravnega nohta in nato pustimo, da noht zraste, dokler ne preraste nanesenega sloja gela. Priporočljivo je, da se po odstranitvi v salonu s stranko dogovorimo za ponoven obisk čez 3 ali 4 tedne, da se preveri stanje nohtov. 

 

Soak-off oz. mehki geli

Soak-off oz. mehki geli za nohte so oslabljeni hard geli, ki imajo manjšo stopnjo križnih vezi, zato jih lahko tudi topimo. Pri postopku odstranjevanja topilo uniči nekatere molekule, ki se nahajajo v sami strukturi materiala. Žal z oslabljeno formulo žrtvujemo tudi določen odstotek obstojnosti v

primerjavi s tradicionalnimi geli. Če soak-off gelu dodamo barvne pigmente, gre za barvni gel.

Pri odstranjevanju najprej spilimo približno 50-70% gela, nanj položimo vato z raztopilom za 20 minut (pri tem upoštevamo navodila proizvajalca). Najprej preverimo noht, ki smo ga najprej dali topiti. Masa se mora zlahka odstraniti z naravnega nohta, sicer znova nanesemo topilo in noht

zavijemo za par minut.

 

Gel lak

Gel lak lahko razdelimo na 2 vrsti: tisti, ki vsebujejo hlapljiva topila in tisti, ki teh topil ne vsebujejo. V zadnjem primeru gre dejansko za mehke gele, ki imajo dodane barvne pigmente. »Gel lak ima zelo podobno kemijsko strukturo kot gel za nohte, a je razvit s posebnim pristopom – nanese se v več slojih, ki se med sabo vežejo: podlak, barvni gel lak, nadlak

Podlak: V večini gre za mešanico reaktivnih methakrilatov, polimerov, ki ustvarijo filmski ovoj in vsebujejo topila, ki tvorijo manj križnih vezi. Gel lak je z njegovo uporabo bolj obstojen.

Barvni gel lak: Po sestavi se razlikuje od proizvajalca do proizvajalca, a v večini tvori gel lak srednjo stopnjo križnih vezi. Takšna struktura strjenega materiala je fleksibilna in obstojna, vendar se jo kljub temu da sorazmerno enostavno odstraniti.

Nadlak: Tvori visoko stopnjo križnih vezi, saj kot zadnji sloj umetne mase zagotavlja zaščito in visok sijaj za gel lak. Iz tega razloga jih moramo večinoma tudi pred začetkom topljenja zmatirati oz. odstraniti sijaj – s tem skrajšamo čas topljenja in si olajšamo delo.

 

Gel lak - odstranjevanje

Pomembno je , da vedno skrbno upoštevamo navodila proizvajalca. Ko se gel lak odstranjuje, nekateri svetujejo postopek matiranja, drugi ga ne. Pri samem postopku odstranjevanja smo pozorni, ali se gel lak po priporočenem času topljenja v celoti zlahka odstrani nohta. Če temu ni tako,

noht znova zavijemo in podaljšamo čas topljenja. Postopek na ta način nadaljujemo, dokler gel lak ne odstranimo s površine naravnega nohta, ne da bi ga pri tem poškodovali.

Pri odstranjevanju soak-off gelov ali gel lakov moramo upoštevati dejstvo: priporočeni čas odstranjevanja s strani proizvajalca je minimalni časovni okvir, ne maksimalni. Metoda odstranjevanja, temperatura sobe in nenazadnje nohta, debelina gel laka, ki ga odstranjujemo in količina mase, ki jo pred topljenjem spilimo – vse to ima neposreden vpliv na čas topljenja. Pomembno je, da v čas storitve vedno vračunamo dodaten čas za varno odstranjevanje. Naš cilj naj bo, da naravni noht nikoli ne poškodujemo, ko odstranjujejo gel lak ali kakšno drugo umetno maso.

 

Se želite naučiti še več?

Podrobnejše in poglobljeno znanje na področju manikire in pedikure si lahko pridobite na naših tečajih.

Preverite aktualni spored prihajajočih tečajev in izobraževanj na

Šola za manikerke in pedikerke

Za dodatne informacije smo Vam na voljo na

041 754 794 | 041 321 931| 02 843 00 68 | info@lepota.info

 

Preberite še ostale brezplačne nasvete in članke >>

 

Še več...

Za vse aktualne novosti in nasvete se lahko naročite na naše redne e-novičke TUKAJ.

 

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo prikaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih