9 napak, ki jih delajo manikerke

Manikerke včasih leta in leta delajo po enakih postopkih in se ne zavedajo, da pri tem delajo napake.

Katere so napake, ki jih najpogosteje delajo?

1. Nepravilno strjevanje materiala

Pravilno strjevanje je en izmed najpomembnejših dejavnikov za kakovosten končni izdelek, zato je tudi na prvem mestu najhujših napak, ki jih manikerka lahko naredi.

Najpogosteje pride do napak pri preveliki količini monomerja in uporabi napačne lučke za strjevanje.

 

»Pravilno strjen material v osnovi skoraj nikoli ne povzroči alergične reakcije – problem so premalo ali pretirano strjeni izdelki, ki jim je koža dalj časa oz. večkrat izpostavljena.

Če je material pretirano strjen, lahko povzročimo trajno škodo na nohtni plošči in posteljici, saj je tak material izjemno težko odstranjevati – posledično se lahko zgodi, da bomo

pri odstranjevanju poškodovali naravni noht.« pravi Doug Schoon. Podaljšano strjevanje včasih na nohtni posteljici povzroči poškodbo podobno opeklini, ki lahko vodi v infekcijo.

Ne samo stranka, tudi manikerka je izpostavljena alergenom – premalo strjen material, ki ga pili, pristane na mizi in pride v kontakt z njeno kožo. Daljša izpostavljenost takšnim

snovem lahko vodi v razvoj alergij. Sčasoma se lahko zgodi, da poklica, ki ga opravljate dolga leta, iz zdravstvenih razlogov več ne boste mogli.

 

2. Neupoštevanje navodil za uporabo

Iznajdljivost in praktičnost sta lepi in zaželeni lastnosti, a ko manikerke začnejo iskati »bližnjice« pri svojih storitvah, se lahko stvari hudo zalomijo. Predvsem to velja v primerih, ko mešajo proizvode več različnih proizvajalcev. »Takšne manikerke so prepričane, da so našle boljši način uporabe, kot ga priporoča proizvajalec. Ampak to sploh ni res! Niso našle boljši način, ampak zgolj nadomestek, ker ne znajo ali nočejo postopek narediti pravilno.« razlaga Doug Schoon.

Kombiniranje nadlakov, podlakov ali lučk različnih proizvajalcev pri isti storitve ima lahko resne posledice. Če se stranka odloči za tožbo, manikerka nima zaščite proizvajalca, saj ni upoštevala priporočenega postopka uporabe.

 

3. Neupoštevanje simptomov

Vaša stranka se pritožuje nad bolečimi, občutljivimi nohti. Opazite rdečico, otekanje in odstopanje ter mehanične poškodbe na nohtni plošči. Telo nam sporoča, da je nekaj narobe. Kaj storite?

»Manikerke s kakovostno izobrazbo so podobne pravim detektivom. Prepoznajo znake, ki kažejo na problem in znajo odkriti krivca oz. razlog, da do njih prihaja.« pravi Doug Schoon.

Vemo, da lahko daljša izpostavljenost nepravilno posušenih proizvodov na koži povzroči alergijsko reakcijo in povečano občutljivost. Lahko pa se tudi zgodi, da se stranka na storitev vrne z mehaničnimi poškodbami na nohtih. Zato ima manikerka ob pojavu poškodb, alergij ali drugih zdravstvenih tegob, dolžnost, da delovni proces prekine. Storitve ne sme izvajati, kot bi jo sicer, ampak mora najprej najti rešitev za problem, šele nato lahko na stranki opravi varno storitev – v mnogih primerih se svetuje, da stranko napotite k zdravniku.

 

4. Za slabe rezultate krivijo stranko ali material

Ko manikerka pri storitvi naredi napako, je povsem zgrešeno, da se stranko ali proizvod okrivi za slab končni rezultat. Zaradi neupoštevanja priporočenega postopka s strani proizvajalca materiala lahko pride do poškodovanih nohtov, predvsem zaradi nepravilnega odstranjevanja ali pretiranega piljenja.

Med nespretnimi manikerkami je izgovor »Veš, umetne mase tvoj noht izsušijo in zato tako izgleda« izjemno priljubljen. Doug Schoon je glede tega zelo jasen: »Suh noht ne moremo metati v isti koš kot poškodovan noht. Nepravilno piljenje je en izmed glavnih krivcev poškodovanih nohtov in zanj ne moremo kriviti stranke.«

 

5. Grobo odstranjevanje umetnih mas z nohta

Pri odstranjevanju umetne mase moramo imeti jasen cilj: naravnega nohta ne smemo poškodovati.

Nikakor ne smemo uporabiti silo oz. močneje pritisniti, da odstranimo sloj mase.

 

»Razmislite o tem kaj počnete: maso ste pravkar topili 10 minut v močnem topilnem sredstvu, kar je ostalo na nohtu, je očitno zelo trpežno.«

Veliko bolje kot nežno drgnjenje je podaljšati čas topljenja. Samo odstranjevanje bo tudi lažje, če upoštevamo naslednji korak.

   

6. Odlašanje z korekturo nohtov

Ste presenečeni? Upoštevajte tole zanimivo dejstvo: veliko lažje odstranimo gel dan po nanosu kot pa 3 tedne kasneje. Dlje kot je masa na nohtu, težje jo je odstraniti. Če smo jo v lučki strjevali dlje časa, kot je priporočeno, in čakamo dlje časa preden naredimo korekturo, lahko povzročimo precej težav.

Priporočljivo je, da upoštevamo navodila proizvajalca glede obstojnosti materiala, kako hitro stranki nohti rastejo (poleti recimo hitreje kot pozimi) in kako dolgo se material odstranjuje.

 

7. Diagnosticiranje in zdravljenje zdravstvenih problemov

Manikerke nas polepšajo. Zdravniki diagnosticirajo in zdravijo. Vidite jasno razliko? Resda kakšni dobronamerni nasveti v salonu ne bodo nujno tudi škodljivi, vendar lahko pride do problemov, ko se manikerka postavi v vlogo zdravnika in priporoča določeno obliko zdravljenja.

Prepoznavanje bolezenskih znakov je vsekakor nujen del storitve v manikiri. V kolikor prepoznamo simptome bolezni ali okužbe pa s svetovanjem ne presegamo meje svojega znanja. Dolžni smo, da stranko napotimo k specialistu. Tako zaščitimo sebe in nenazadnje tudi stranko, ki bo dobila strokovno pomoč.

 

8. Slabo prezračeni prostori, v katerih izvajajo storitev

Najpogostejši izgovori, zakaj saloni pogosto nimajo dobrega sistema prezračevanja, so: predraga investicija, preglasni sistemi prezračevanja in nepraktičnost aparatur. Zakaj saloni pogosto zanemarijo ta pomemben vidik? Ker se ne zavedajo oz. ne cenijo pomena dobrega in svežega zraka. Zgolj odpiranje vrat ali stenski ventilatorji niso dovolj – prašnih delcev, ki nastanejo pri piljenju, takšen pristop ne odstrani. Ne le, da s slabim zrakom škodimo stranki, ki je pri nas le kratek čas, najbolj škodimo sebi in sodelavcem, ki so dan za dnem izpostavljeni slabemu zraku.

 

9. Znanja ne pridobivajo na kakovostnih izobraževanjih in nadaljevalnih tečajih

Nohtno industrijo pestita dva temeljna problema:

1. manikerke, ki že dolga leta delajo nohte, ne čutijo potrebe po aktualnih in dodatnih izobraževanjih in

2. manikerke, na začetku svoje kariere, ki se osredinjajo zgolj na dizajn in nail art in ne na tehnično znanje.

 

Pomembno je, da se bodoče manikerke na začetku svoje poklicne poti odločijo za kakovostno izobraževanje, ki jim bo omogočilo najboljše izhodišče za uspeh.

 

Za bodoče manikerke organiziramo izobraževanje NPK Maniker, kjer vam obsežno teorijo predstavimo na zgoščen in pregleden način.

S poudarkom na praktičnem pouku in vajah vas pripravimo na vse pomembne vidike storitve manikire, ki jih boste srečale v salonu.

 

Preberite še ostale brezplačne nasvete in članke >>

 

 

 

3. Vsebina

Vsi tečaji, na katerih se učite ročnih spretnosti, bi morali biti izvedeni v strukturi: teorija, demonstracija in praksa.

 

Vsaka točka ima svoj namen.

 

Resni izvajalci bodo pri določenih tečajih zahtevali tudi opravljanje testa oz. preverjanje znanja in spretnosti, preden izročijo certifikat ali uradno potrdilo.

 

Izberite izvajalca, ki ima jasno razdelano vsebino tečajev.

 

4. Priporočila

Pravijo, da je slika vredna 1000 besed. Potem je priporočilo vredno še več.

Zadovoljstvo tečajnikov je najboljši pokazatelj kakovostnega izobraževanja.

 

Socialna omrežja so idealna za poizvedbo o teh stvareh.

 

Ljudje se radi pohvalijo, da so bili na dobrem tečaju. Vendar še raje kritizirajo, kadar kak tečaj ni dosegel njihovih pričakovanj.

 

Resni izvajalci imajo na svojih spletnih straneh poleg opisov tečajev tudi izjave tečajnikov z imeni in v nekaterih primerih tudi slike tečajnikov.

 

Izberite izvajalca, ki ga priporočajo drugi.

 

 

5. Informacije

Živimo v informacijski dobi in prav informacije so tiste, ki imajo velik vpliv na naše odločite.

Pri iskanju najboljšega ponudnika je dostopnost informacij zelo pomembna.

 

Vsi resni izvajalci imajo izdelano profesionalno spletno stran s podatki o tečaju.

Vedno je dobro, da se izvajalce tudi kontaktira glede podrobnosti o tečaju.

 

Individualen posvet pogosto pokaže profesionalnost in usposobljenost izvajalca.

Polovični podatki, negotovost in pomanjkljivi odgovori so opozorilni znaki.

 

Izberite izvajalca, ki vam postreže z dodatnimi informacijami na hiter in enostaven način.

 

6. Število tečajnikov

Individualni tečaj.

 

Sliši se izjemno profesionalno in avtomatsko se ustvari misel: »Samo meni se bodo posvetili.«

Pa je to res?

 

Individualni tečaji so postali hit ravno zaradi iluzije ekskluzivnosti, ki jo ustvarjajo.

Nekatera področja vsekakor zahtevajo individualen pristop, a v mnogih primerih se pod tančico individualnosti skriva nestrokovnost.

 

Potencialni tečajnik bi se moral vprašati: »Je za ta tečaj res nujno, da je individualen, ali oseba enostavno ne dobi dovolj tečajnikov in že v osnovi raje razpiše individualni tečaj?«

 

Tečaji v omejenih skupinah so običajno pokazatelj za kakovostnega izvajalca.

To pomeni, da se za tečaj zanima več ljudi, ki izvajalcu tudi zaupajo.

 

Nenazadnje je dinamika manjše skupine precej podobna ekipi, ki sodeluje in stremi k skupnemu cilju, zato je vzdušje na tečajih z majhno skupino veliko bolj produktivno.

 

Izberite izvajalca, ki ima v ponudbi tečaje z omejeno skupino tečajnikov.

 

7. Kakovost

Vsi dosedanji dejavniki so se navezovali izključno na izvajalce, zadnji se nanaša predvsem na tečajnike.

Končno znanje in spretnost tečajnika vedno odraža kakovost izvajalca.

 

Kolikokrat v zadnjem mesecu ste na Facebook skupinah videli slike nohtov z zelenimi lisami ter vprašanje: »A mi zna kdo povedat, kaj je to?«

 

Ali pa slike nohtov z debelimi nanosi gela, neenakomerno spiljenimi nohti in veliko drugimi grozotami, ob katerih se manikerkam obrne želodec?

 

Takšni izdelki nastajajo pod rokami neizkušenih 'manikerk', ki ne upoštevajo zgoraj omenjenih točk glede izbire izvajalcev tečajev.

 

Mnogokrat so ravno takšni posamezniki krivi za senzacionalne novičke o poškodbah ali amputacijah prstov in ne profesionalni manikerji, ki so za svoje znanje bili pripravljeni odšteti več denarja in se udeležili kakovostnega tečaja ali usposabljanja.

 

Pomembno je, da se bodoče manikerke na začetku svoje poklicne poti odločijo za kakovostno izobraževanje, ki jim bo omogočilo najboljše izhodišče za uspeh.

 

V Akademiji Studio Lepota za bodoče manikerke organiziramo usposabljanje NPK Maniker, kjer vam obsežno teorijo predstavimo na zgoščen in pregleden način.

S poudarkom na praktičnem pouku in vajah vas pripravimo na samostojno delo v salonu.

 

Organiziramo tudi Celovite tečaje podaljševanja nohtov, osnovne in nadaljevalne tečaje ter raznolike enodnevne delavnice, ki so prilagojeni kot nadgradnja osnovnemu znanju in se na njih posvetimo specializiranim tehnikam urejanja in oblikovanja nohtov.

 

Vse aktualne termine usposabljanj, tečajev in delavnic lahko preverite na ŠOLI ZA MANIKERKE IN PEDIKERKE >>

 

Zelo veseli bomo tudi, če se na nas obrnete za konkretna vprašanja, dodatne infromacije in osebno svetovanje pred prijavo.

 

Na voljo smo vam na naslednjih kontaktih:

 041 754 794 | 041 321 931| 02 843 00 68 | info@lepota.info

 

Se vidimo kmalu!

Ekipa Akademija Studio Lepota

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo prikaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih