Skrivnosti vihtenja pile

Piljenje je za nohtne tehnike pomemben del njihovega poklica. Vendar je lahko nekaj tako vsakdanjega kot piljenje prava umetnost in vendarle ni tako enostavno kot se na prvi pogled morda zdi. Morda boste presenečeni, kaj novega se boste o pilah, piljenju in obliki nohtov naučili v tem članku.

Različne tehnike piljenja

Piljenje je za nohtne tehnike pomemben del njihovega poklica. Vendar je lahko nekaj tako vsakdanjega kot piljenje prava umetnost in vendarle ni tako enostavno kot se na prvi pogled morda zdi.

Morda boste presenečeni, kaj novega se boste o pilah, piljenju in obliki nohtov naučili v tem članku.

 

Pile – glavno orodje nohtnih mojstrov

Večina pil, ki jih najdemo na trgovinskih policah, imajo na površini zapisano številko, ki nam pove, kako groba je pila. Ampak kaj te številke dejansko pomenijo in kdaj uporabimo določeno vrsto pile?

Vzemimo za primer pilo grobosti 180/180. Isti številki pomenita, da je pila na obeh straneh enako groba ter da se na 1 kvadratnem centimetru nahaja 180 drobnih zrnc peska.

Iz tega razumevanja lahko sklepamo, da višja številka grobosti pomeni bolj fino oz. nežno pilo, medtem ko nižja številka pomeni bolj grobo.

 

   

Na trgu so trenutno najbolj grobe pile grobosti 80.

Namenjene so predvsem za površinsko odstranjevanje umetne mase na nohtih,

saj lahko z njimi v kratkem času odstranimo večjo količino nanesene mase.

S temi pilami NIKOLI ne smemo piliti naravnega nohta.

S sodobnimi proizvodi teh pilic ne priporočamo.

 

Pile grobosti 100 so namenjene krajšanju, oblikovanju sten, spodnjega loka in

prostega roba nohta (v tem primeru govorimo o podaljšanih nohtih).

Odsvetuje se piljenje po sami površini nohta, saj bi ustvarili globoke zareze,

ki bi jih morali kasneje z bufferji zgladiti.

 

Pile grobosti 150 se uporabijo pri piljenju nohtne površine ter oblikovanju celotnega nohta (še vedno govorimo o umetnih nohtih).

Z njimi lahko tudi blendiramo konice pritrjene na naravni noht in s tem preprečimo dvige pred nanosom novega materiala.

 

Pile grobosti 180 uporabimo za oblikovanje celotnega nohta in pripravo naravnega nohta na umetne mase. Lahko jih uporabimo tudi pri krajšanju konice naravnega nohta.

 

Pile grobosti 240 so nežne pile, ki jih uporabimo pri krajšanju in oblikovanju naravnih nohtov.

 

Poznamo pa tudi bufferje, ki imajo podobno kot pile, na površini napisano grobost. Od pil se razlikujejo po zgradbi in namembnosti: ker imajo na sredini material,

ki spominja na gobo, so na otip mehkejši kot pila. Bufferji predstavljajo nežnejši način glajenja brez stresa za naravni noht.

 

Z bufferji lahko ustvarimo sijaj na naravnih kot tudi na akrilnih nohtih. Uporabljajo se za pripravo naravnega nohta pred nanosom sodobnih umetnih mas,

ki uporabljajo tehnologijo "fused keratin bonding agents", za kreiranje vezi z naravnim nohtom brez uporabe močnih kislin.

Pri nohtih podaljšanih z akrilom nohtno površino najprej zgladimo s stranjo bufferja, ki ima nižjo številko in nato nadaljujemo do strani, ki ima najvišjo.

 

Navadno začnemo z bufferji, ki imajo grobost 100/180. Stran z grobostjo 180 lahko uporabimo tudi pri pripravi naravnega nohta na permanentno lakiranje.

Ta grobost bufferja zgladi zareze in praske, ki jih ustvari pila med procesom krajšanja in oblikovanja.

 

Buffer 220/280: Ta buffer uporabimo v drugi fazi.

 

 

In kako vse lahko držimo pilo?

 

HITCHHIKER (štopar): to tehniko uporabimo za krajšanje podaljšanih nohtov, oblikovanje leve stene in spodnjega levega loka nohta.

Ta drža podpre sredinski del pile, kar olajša piljenje v ravni liniji in prepreči piljenje pod kotom.

GUN (pištola): ta tehnika je primerna za piljenje desne stene in oblikovanje spodnjega loka nohta.

Tudi ta drža podpre sredinski del pile, kar prepreči piljenje nohta pod kotom.

CIGARETTE (cigaret): ta tehnika se uporabi pri oblikovanju nohtne površine. Ta drža omogoča uporabo celotne površine pile, ne le določenega dela.

FAN (pahljača): tudi to držo uporabimo, ko oblikujemo nohtno površino. Ta drža omogoča uporabo celotne površine pile, ne le določenega dela.

 

Poleg načinov drže pile poznamo tudi prijeme, kako držati prst nohta, ki ga trenutno oblikujemo. Namen teh je, da podprejo noht med oblikovanjem in delujejo

kot protiutež piljenju ter ohranijo noht pri miru. ed zaključnimi deli recimo držimo prst pri prvi falangi (kost v prstnem členku), kar bo obdržalo noht v istem položaju,

preprečilo pregibanje le-tega. Na ta način se zaščiti tudi koža,

saj jo v tej drži odmaknemo stran od nohta in zmanjšamo nevarnost zarez s pilo.

 

Stene nohta

Ko pilimo levo steno nohta, s kazalcem ali sredincem podpremo desno steno. Pri piljenju desne stene uporabimo palec, da podpremo levo steno nohta.

Spodnji lok nohta

Pri piljenju levega spodnjega loka s kazalcem ali sredincem držimo noht po njegovi površini, kar deluje kot protiutež.

Pri desnem spodnjem loku nohtno površino držimo s palcem.

Prosti rob

Pri krajšanju in oblikovanju nohtno površino držimo s palcem, da se med piljenjem noht ne premika ali pa držimo noht na obeh straneh s palcem

in kazalcem/sredincem,da noht ohranimo v istem položaju.Ta prijem prepreči vibracije, ki sicer nastanejo pri piljenju, kar znatno olajša krajšanje in oblikovanje nohta.

Površina nohta

Pri oblikovanju nohtne površine ostane prijem enak v vseh fazah obdelave. Prst pridržimo na konici – zraven zunanjih sten, s palcem in kazalcem/sredincem,

da narahlo potegnemo kožo stran od smeri piljenja.

 

Oblika nohtov – končni rezultat piljenja

Namen piljenja je, da na vseh desetih nohtih dosežemo enakomerno in jasno vidno obliko, ki jo bo stranka nosila do naslednje korekture. Katere oblike nohtov so trenutno priljubljene?

Okrogla oblika

Okrogla oblika nohtov je že dolgo časa klasika, saj je idealna za naravne ali krajše podaljšane nohte.

Ustvari videz mehke naravne oblike in je idealna za aktivne ženske, ki opravljajo razna ročna dela.

Kako jih oblikujemo

Stene nohta pilimo od vsake strani proti sredini nohta in nato konico oblikujemo po obrisu konice prsta. Sama konica naj bo le malce daljša od prsta.

 

 

 

Kvadratna oz. oglata oblika

Kvadratasti nohti so klasika pri francoski manikiri. Idealni so za ženske, ki imajo dolgo in ozko nohtno ploščo.Nekoliko težje jih nosijo ženske s krajšo in široko nohtno površino,

takrat je najbolje izbrati nežno zaobljeno kvadratasto obliko (soft square), ki daje nohtu mehkejši videz.

Kako jih oblikujemo

Stene nohta po celotni dolžini pilimo ravno navzven, konico pilimo pravokotno na to linijo in tako ustvarimo ostre kote. Za nežno zaobljeno kvadratno obliko nagnemo pilo rahlo pod kotom in robove konice nežno popilimo v oval.

 

 

Ovalna oblika

Ovalna oblika je najbolj vsestranska in se lepo poda na vse dolžine prstov in oblik nohtov.

Najbolj primerna je za srednje ali dolge nohte, saj poudari elegantnost in negovanost.

Kako jih oblikujemo

V mislih si naslikajte vrh konice, ki mora z obeh strani biti enakomerno opiljen.

Delajte dolge, gladke potege s pilo v obliki loka od stene nohta do sredine nohta, ki se začne z več potegi spreminjati v vrh.

Na konici naredite zaključek v nežen oval in opilite vse ostre konce v enakomerno obliko.

Končen videz nohta naj bo enakomerna ter uravnotežena oblika z ravnotežjem v razmerju med obnohtno kožico in konico.

 

 

 

Mandljeva in ballerina oblika

Mandljeva oblika ustvari videz ozkih, podaljšanih in ženstvenih nohtov. Je idealna za ženske z večjimi rokami in nohti, saj prsti delujejo vitkejši.

Ballerina je nežnejša različica te oblike, ki še vedno poudari vitkost prstov, saj so stene nohta za razliko od mandljeve oblike bolj zaobljene.

Konica je pri ballerina nohtih kvadratasta, kar olajša samo vzdrževanje nohtov.

Kako jih oblikujemo

Mandljevo in ballerina obliko pilimo po istem principu: pilimo enako kot ovalne nohte, le da je oblika pri konici ožja in se na koncu ustvari nežen zaključek.

Ballerina obliko dobimo, če dolžino konice skrajšamo za približno tretjino v kvadratasto obliko in popilimo ostre robove.

 

Stiletto, coffin in lipstick oblika

Gre za bolj moderne oblike, ki dajejo nohtom videz dramatičnosti in ekstravagantnosti.

Stiletto je idealna oblika za tiste z dolgo nohtno posteljico, ki želijo nositi zelo dolge nohte, ki obenem ustvarijo videz vitkosti.

Coffin (ang. krsta) je podobna ballerina obliki, le da noht pilimo po načinu piljenja za stiletto in na konici nohta naredimo oster kvadratast zaključek.

Pri vsakodnevnih opravilih je ta oblika manj zahtevna kot stiletto.

Lipstick je kombinacija kvadrataste oblike z nagnjenim zaključkom konice.

Kako jih oblikujemo

Stiletto obliko dobimo, ko na dolgih nohtih s pilo delamo popolnoma ravne potege z obeh strani proti

sredini konice in pri tem ne ustvarjamo zaobljene oblike.

Coffin oblika se pili enako kot ballerina,le da so stene nohta ravne (podobno kot stiletto),

konico nato popilimo v kvadratasto obliko.

Lipstick se najprej oblikuje kot kvadratasta oblika z rahlo ožjo konico. Konico opilimo pod kotom v ravni liniji.

 

 

Ste presenečeni nad prebranim?

Morda zdaj razumete, da je sam postopek piljenja za nohtnega tehnika prava mala umetnost, ki jo mora usvojiti še preden se loti dela s strankami v salonu.

Pri tem je izredno pomembno dobro predznanje, ki si ga najlažje pridobite na kakovostnih izobraževanjih uveljavljenih podjetij, ki imajo dolgoletne izkušnje na tem področju.

 

Med vodilnimi v Sloveniji je zagotovo Akademija studio Lepota, ki redno izvaja vrsto tečajev in delavnic ter Nacionalno poklicno kvalifikacijo Maniker in Pediker.

V tem članku ste lahko prebrali le nekaj praktičnih smernic, ki jih poučujejo na svojih izobraževanjih. Na samih tečajih in delavnicah boste dobili pestro paleto koristnih nasvetov,

ki so rezultat dolgoletnih izkušenj in vedno aktualnega znanja, ki si ga izvajalci in predavatelji pridobivajo na nacionalnih in mednarodnih izobraževanjih.

 

Se želite naučiti še več?

Podrobnejše in poglobljeno znanje na področju manikire in pedikure si lahko pridobite na naših tečajih.

Preverite aktualni spored prihajajočih tečajev in izobraževanj na

Šola za manikerke in pedikerke

Za dodatne informacije smo Vam na voljo na

041 754 794 | 041 321 931| 02 843 00 68 | info@lepota.info

 

Preberite še ostale brezplačne nasvete in članke >>

 

Še več...

Za vse aktualne novosti in nasvete se lahko naročite na naše redne e-novičke TUKAJ.

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo prikaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih