Stvari, ki manikerke spravijo ob živce

7 stvari, ki manikerke spravijo ob živce in kako se z njimi spoprijeti

Klasične situacije, v katerih se znajde marsikatera manikerka in praktični nasveti za iskren pogovor s strankami.

Delo manikerke je zelo dinamično in raznoliko, imamo prednost, da lahko z našimi strankami vzpostavimo oseben stik, ki v mnogih primerih preraste v dolgoletno prijateljstvo. 

Žal pa se prej ali slej zgodi, da nas stranka s svojim vedenjem, besedami ali dejanji spravi v slabo voljo, ob kakšni priložnosti morda celo ob živce. Ste že kdaj bili v takšni situaciji?

Roko na srce, to se dogaja v vseh salonih, najsibo da se nahajate v spokojni vasici ali živahnem mestnem vrvežu. Naše stranke se teh stvari pogosto sploh ne zavedajo.

 

Kaj je pri tem pomembno? Stranke se lahko spremenijo, potem ko se tega zavedajo. Najprej pa je na potezi manikerka, ki jo bo na pravi način izobrazila – prav ste prebrali: izobrazila.

Gre za umetnost podajanja informacij, ki bodo na koncu imele daljnosežne prednosti za obe strani.

 

Izbrali smo 7 pogostih slabih navad strank in kako se lahko z njimi spoprimemo

Pomemben napotek: ne pustite, da vas spravijo ob živce!

 

1. Grizenje obnohtne kožice

Lepo urejeni nohti po končani storitvi v salonu bodo marsikatero stranko odvrnili od grizenja nohtov. To pa žal ne pomeni, da je pred grizenjem varna tudi obnohtna kožica. Ob naslednjem obisku bomo morda opazili scefrano, natrgano ali celo krvavečo obnohtno kožico. Kaj storiti v takih primerih?

Predlog 1:

Svoji stranki ponudite kakovostne izdelke za nego rok in obnohtne kožice. Investicija v izdelke običajno pomeni, da si stranka želi izboljšati stanje rok. Sedaj jo moramo le še na pravilen način motivirati, da bo negovalne izdelke tudi redno uporabljala.

Predlog 2:

Ugotavljanje razlogov, zakaj si stranka grize obnohtno kožico, lahko znatno pripomore k rešitvi težave. Je pod stresom ali se čez dan pogosto dolgočasi? Grizenja se lahko hitreje odvadi, če se zaveda točnih okoliščin, kdaj z grizenjem začne in se v takšnih trenutkih s čim zaposli.

 

2. Trganje in praskanje nanesenega permanentnega laka ali podaljšanih nohtov

Nočna mora vsake manikerke je, da se ji stranka vrne z 'golimi' nohti. »Nisem mogla čakati in sem si jih enostavno dol spraskala.«

 

Gre za resen problem, ki ga stranka ne sme podcenjevati – s tem si mehanično uničuje nohte, posledično pa bo to slabo vplivalo na samo storitev. 

Nohti so temelj, na katerem gradimo: nanje nanesemo kar nekaj slojev umetne mase. Slabi temelji pomenijo, da zgradba ne bo dolgo stala in podobno je tudi z nohti. Naneseni sloji lahko zaradi tanjšanja, primanjkljaja keratina in poškodb na površini nohta začnejo odstopati. Večina strank teh dveh dejstev ne bo povezala.

Njena prva misel bo: »Kaj dela moja manikerka narobe, da so moji nohti v tako slabem stanju?« 

 

Predlog 1:

Vzemite si čas in stranki na prijazen, a odločen način razložite, kaj s svojim početjem povzroča in da v končni fazi škoduje sama sebi. Zelo verjetno je, da boste tak pogovor z isto stranko morali narediti večkrat.

Predlog 2:

Pri izvajanju storitve se potrudite 110 %. S tem boste preprečili morebiten dvig materiala. Ta je pogosto vzrok, da si stranke začnejo maso ob robovih trgati dol.

Predlog 3:

Ko bo stranka naslednjič prišla na urejanje nohtov in bo imela zaradi praskanja materiala povsem gole nohte, vzemite Cleanser in ga s celulozno krpico podrgnite po nohtu. Tako se bodo pokazale nevidne bele lise po površini nohta, ki so posledica grobega mehaničnega odstranjevanja. S praskanjem je stranka

nohtne celice dobesedno raztrgala! Morda bo tako lažje razumela, koliko škode s tem dela svojim nohtom.

 

3. Zamujanje

Z zamujanjem ne merimo na stranko, ki je obtičala v zastoju ali se je zgodilo nekaj nepričakovanega in je morala odpovedati rezervirani termin.

Govorimo o kroničnih zamudnikih, ki to počnejo pogosto in imajo 100 izgovorov, kaj so morali pred obiskom salona še urediti. Kaj vam s takšnim početjem sporoča? Urediti je morala 100 drugih stvari, ki so zanjo bolj pomembni kot dogovorjen termin v vašem salonu. 

 

Predlog 1:

Ne kaznujte stranke, ki je naslednja na vrsti zaradi nekoga, ki stalno zamuja. Zamudnica želi imeti nail art dizajn? »Žal, ne bo šlo, ni dovolj časa zanj.«  S tem ji pokažete, da ima zamujanje posledice. Stranka za njo je prišla ob dogovorjenem terminu in si zasluži, da se njena storitev takrat tudi začne. 

Predlog 2:

Morda stranka stalno zamuja, ker pride v salon takoj po službi. Hitro se lahko zgodi, da se delovnik zavleče za par minut ali je na cesti gneča in zaradi tega vedno zamudi. Najdita termin, na katerega bo uspela priti pravočasno. 

Predlog 3:

S stranko, ki zamudi 15-20 minut, se dogovorite za nov termin. Storitve do naslednje stranke enostavno ne boste uspeli narediti dovolj hitro, saj bi s tem trpela kakovost storitve.

 

4. Stranka se nohtov dotika po tem, ko so že dehidrirani in razmaščeni

Priprava naravnega nohta na nanos umetne mase je izjemno pomemben del storitve. Če se stranka dotika površine pripravljenega nohta z rokami, obrazom ali ustnicami, se na njem znova znajde olje, znoj in druge nečistoče, ki onemogočijo močno in obstojno vezavo ter spodrivajo nanešeno umetno maso. S ponovno

dehidracijo in razmastitvijo nohta se čas storitve podaljša.

Predlog: Neposredno preden uporabite razmaščevalec in dehidrator stranki razložite, kaj delate. Za trenutek počakajte in se prepričajte, da imate polno pozornost svoje stranke: »Zdaj bom noht razmastila in dehidrirala. Od zdaj naprej se jih ne smete več dotikati.«

 

5. Med storitvijo se stranka z nohti dotika drugih stvari

Podobna težava, kot je omenjena zgoraj. Pogosto gre za stranke, ki roke uporabljajo pri gestikulaciji med pogovorom. Nehote tako na neposušeno maso dobijo lase, drobce prahu ali vlakna s svojim oblačil. Del mase lahko celo obrišejo, ga poškodujejo ali si celo zlomijo noht!

Predlog 1:

S stranko se pogovarjajte mirno in prijazno. Če se bo pogovor preveč razživel ali bo postala živčna, lahko začne z rokami prekomerno mahati naokoli. Skuhajte ji čaj in preusmerite pogovor. 

Predlog 2:

Stranki omenite, da je pomembno, da se ne dotika ničesar do konca storitve.

 

6. Stranka si premisli na koncu storitve

Žal se tudi to lahko zgodi. Po mukotrpni izbiri odtenka in nail art dizajna, se stranka na koncu odloči, da ji nohti sploh niso všeč in želi nekaj povsem drugega. Takoj za njo imamo seveda naročeno drugo stranko in časovno ne bomo mogli narediti popravkov.

Predlog 1:

Temu se lahko v mnogih primerih izognemo, če se s stranko o njenih željah in pričakovanjih pogovorite na začetku storitve. Dobro je, da imate na paletah pripravljene vzorce barv in nail art dizajnov. Vzorec boste lahko položili na njen noht in presodili, ali odtenek pristaja njenemu tenu kože in ali ji je dizajn na

njeni roki dejansko všeč.

Predlog 2:

Zabeležite si barvno in dizajn, ki ji ni bil všeč. Tako boste imeli referenco za naslednjo storitev. Morda bo čez par mesecev želela podoben odtenek ali dizaj – takrat jo lahko spomnimo na to situacijo.

 

7. Stranka med storitvijo uporablja mobitel

Tale je res grozna. Obstaja cela zbirka posnetkov na Youtubu in socialnih omrežjih: zaigrane ali resnične situacije v salonih, kjer stranka ves čas brska po mobitelu ali celo telefonira. Nekatere stranke med storitvijo iščejo dizajne in motijo postopek manikire. S tem se ne le podaljša trajanje storitve, ampak se noht tudi

kontaminira z lasmi in nečistočo na ekranu mobitela. Morda mora samo na hitro poslati sporočilo ali opraviti klic, veliko večjo težavo predstavljajo tiste stranke, ki mobitela enostavno ne znajo odložiti.

Predlog 1:

Ko stranka vzame mobitel v roke, storitev prekinemo. Vztrajajte, da njena prosta roka enostavno ni dovolj za to, da se storitev lahko opravi kakovostno. 

Predlog 2:

Postavite polnilec z različnimi priključki za mobitel stran od delovne postaje in ji ponudite, da si ga pri vas napolni. S tem boste naredili lepo gesto in zagotovili, da bo telefon izven dosega rok stranke.

 

Še več...

Praktičnih nasvetov za lepe nohte najdete TUKAJ.

Za vse aktualne novosti in nasvete se lahko naročite na naše redne e-novičke TUKAJ.

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo prikaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih