Šablone za podaljševanje nohtov

Nohte lahko podaljšamo na različne načine, tudi s šablonami. Pripravili smo kratek članek, ki je posvečen na to temo. Verjetno boste presenečeni, koliko tehničnega znanja in podrobnosti je vključenih pri podaljševanu!

Ste že imeli stranko, ki si je zaželela dolge nohte?

 

Profesionalno znanje manikerke, da uporablja različne tehnike podaljševanja nohtov je tako rekoč nujno, saj imajo naše stranke različne potrebe in želje, hkrati pa tudi različne oblike naravnih nohtov, katerim je potrebno prilagoditi tehniko, s katero ji bomo podaljšali nohte.

 

Poleg podaljševanja nohtov s plastičnimi konicami je potrebno obvladati tudi tehniko podaljševanja s pomočjo šablon

 

Ni pomembno ali uporabimo akril, gel ali akril gel – veščina podaljševanja nohta s šablono je nujna za vsako poklicno manikerko.

 

VRSTE ŠABLON

Podobno kot je kar nekaj razlik med uporabo konic in šablon, obstaja precejšnja razlika med samimi šablonami, ki jih lahko uporabimo za podaljševanje.

Nekatere je enostavneje nanesti, precej pa je odvisno od same oblike šablone.  

 

  • Vse papirnate šablone so namenjene za enkratno uporabo in jih po storitvi zavržemo – so zelo flekfibilne in enostavne za prilagajanje.
  • Poznamo pa tudi šablone za večkratno uporabo: te med posameznimi strankami sanitiramo – njihova slabost je težje nameščanje in manj možnost prilagajanja posamezni stranki.

 

Šablone v obliki podkve

Izvirna oblika teh šablon se dandanes le še redko uporablja.

Zaradi odprte oblike na zadnjem delu jih je precej težko namestiti. Zaradi te lastnosti so šablone lahko nameščene v previsokem loku in se zvijejo med postopkom podaljševanja.

Ker nimajo krilc za pinčanje, je lahko končni rezultat izredno ploska c-linija, ki daje nenaraven izgled in povzroči  zlom nohta.

 

Šablone v obliki trikotnika

Precej razširjena oblika šablon, ki je za uporabo precej enostavnejša od oblike podkve.

Kljub temu imajo šablone za ponovno uporabo nekaj pomanjkljivosti; z nekoliko ožjim izrezom v sredini prilagajanje pred nameščanjem vzame kar nekaj časa, tudi nimajo krilc za pinčanje.

 

Šablone za večkratno uporabo

To vrsto šablon se le še redko uporablja in jih je težko namestiti na noht zaradi nefleksibilnega materiala, iz katerega so narejene.

V večini so plastične ali kovinske, zato jih težko prilagodimo za posamezne oblike nohta, postopek predpriprave je dolgotrajen in težji.

So pa praktične pri strankah, ki se jim roke znojijo, saj jih ne lepimo na kožo za boljši oprijem.

 

Astonishing šablone

Enostavne za prilagajanje z minimalno predpripravo so Astonishing šablone idealne za skoraj vse tipe in oblike naravnih nohtov.

Izboljšana lepljiva plast prepreči premikanje nameščene šablone med storitvijo, ne glede na tip kože.

 

Podaljšana dolžina šablone vas ne omejuje v dolžini podaljševanja, orientacijske linije dodatno olajšajo vaše delo, saj lahko ustvarite katerokoli obliko vse od klasične kocke (square) pa vse do koničaste (stiletto).

Stranice šablone oz. krilca so bila oblikovana tako, da je pinčanje poenostavljeno za enakomerno in vzdržljivo c-linijo.

Izbirate lahko med klasično širino in bolj široko odprtino, ki je idealna za palce ali nekoliko polj široke nohte.

 

Prilagoditev šablon

Še dodatna prednost podaljševanja s šablono je, da lahko vsako posamezno šablono pred nanosom prilagodimo za posamezen noht.

 

Seveda to ne pomeni, da bomo morali za vsako stranko posebej prilagajati šablone – zelo verjetno je, da bo univerzalna oblika ustrezala.

A vsake toliko bomo naleteli na kak »poseben noht«.

In kako potem šablono prilagodimo?

Z majhnimi škarjicami izrežemo določeno obliko.

 

OVAL

Če ima noht, ki ga podaljšujemo, globoke stene in/ali podaljšan hyponychium, oblikujemo šablono v oval, da se rob prilagodi na hyponychium ali tako, da se podaljša do sten nohta.

 

KVADRAT

Ljudje, ki si pogosto grizejo nohte ali imajo že v osnovi krajšo nohtno posteljico, imajo običajno bolj kvadratasto obliko.

Tudi za nohte z globljimi stenami je ta oblika prilagoditve priporočljiva.

S škarjicami izrežemo bolj zaobljeno obliko, glede na širino nohta in prsta po potrebi linijo podaljšamo in povečamo izreza o površino.

 

IZRAZITA C-LINIJA

Šablono za izrazito/globoko c-linijo je nekoliko težje oblikovati, saj moramo oceniti globino in temu primerno izrezati zareze.

Pri tem moramo biti pozorni, da sama c-linija naravnega nohta ne začne ukrivljati šablone in ustvarja prazne vrzeli med šablono in nohtom.

Zato je priporočljivo ob strani odprtine na šabloni ustvariti zareze v obliki netopirjevih ušes, da se šablona lepo prileže v stranske stene nohta. 

 

 

Napake pri nameščanju šablon

Šablone je sorazmerno enostavno namestiti na noht, pogosto se pa dogaja, da brez dobrega predznanja pri tem delamo napake, kar vpliva na kakovost in obstojnost podaljšanega nohta.

 

Šablona ni neposredno pod prosto konico

Če šablona ni fiksno nameščena pod prosto konico ali je med šablono in prosto konico vrzel, bo na tem delu podaljšanega nohta šibka točka.

Material bo stekel v vrzel in ko bo noht rastel, se bo nepravilnost zelo verjetno kje zataknila in povzročila zlom nohta.

Če je vrzel večja, bo večja tudi debelina na spodnjem delu podaljšane konice, kar lahko povzroči dvig materiala zaradi povečane teže kot tudi zlom konice.

 

Šablona je nameščena pod napačnim kotom

Pri nameščanju šablone, mora le-ta dajati vtis, da raste naravnost ven iz nohta in ne pod kotom.

S tem zmanjšamo možnost nepravilno zgrajenega nohta in možnost zloma. Na pogled tak noht deluje bolj naravno in lepo.

 

Šablona je nameščena navzgor

S tem povzročimo izgled »skakalnice« na nohtu – daljši kot je noht, bolj bo ukrivljen.

Grajenje nohta bo zelo oteženo, za uravnoteženo obliko bo potrebno nanesti precej več materiala, kot je potrebno.

 

Šablona je nameščena navzdol

Noht bo imel izgled kremplja – daljši kot je noht, bolj bo izrazita oblika kremplja.

Znova po potrebno nanesti veliko materiala, da se ustvari uravnotežen lok nohta. Končni izgled bo nenaravno debel noht.

 

Šablona je nagnjena levo/desno

Ta napaka pri nameščanju je precej pogosta, pogosto zaradi premikanja šablone med nameščanjem ali nepravilnega pinčanja.

Končni izgled nohta bo nenaravno ukrivljen noht.

 

Pravilno nameščanje šablone

Sredinsko poravnavanje: Na šablonah so jasno vidne orientacijske črte. Sredinska črta naj bo nameščena na sredino nohta. Podaljšan noht bo deloval bolj naravno.

Poravnano s prstom: Šablona naj bo kot podaljšek prsta, če jo namestimo v ravni liniji, bo podaljšan noht obstojen in lep na pogled.

Stranice oz. krilca pravilno pinčana: Ko združimo krilca na spodnji strani, ustvarimo c-linijo. Če so krilca lepo poravnane bo c-linija enakomerna in lepa.

 

Nameščanje šablone

1.     Odstranimo šablono s papirja in ji namestimo sredinski del na sredino lepljive (hrbtne) strani šablone. To bo šablono dodatno utrdilo, da se c-linija med nanosom ne bo zvila.

2.     Šablono primemo z obema rokama, jo začnemo zvijati, da se popolnoma prileže c-liniji nohta. Šablono pomerimo na nohtu in jo po potrebi prilagodimo.

3.     Šablono znova zvijemo, da dobimo popolno C-linijo, jo stisnemo ob strani, na mestu kjer bo vstavljena pod konico nohta. Šablono v tej drži potisnemo pod konico z rahlo navzdol obrnjenim kotom in jo nežno namestimo tik pod konico.

4.     Šablono izravnamo navzgor, tako da perforiran del pride položno in je šablona poravnana z naravnim nohtom. S krilci šablone zaobjamemo prst in jih združimo neposredno pod prstom.

5.     Šablono narahlo privzdignemo in pogledamo tunel pod nohtom, da stranice šablone enakomerno pinčamo skupaj za lepo c-linijo.  Za lepo linijo pričvrstimo stranice skupaj le pod perforacijo, če pinčamo previsoko, bo šablona imela obliko stožca in bo nanos gela ali akrila otežen.

 

Preberite še ostale brezplačne nasvete in članke >>

 

Še več...

Praktičnih nasvetov za lepe nohte najdete TUKAJ.

Za vse aktualne novosti in nasvete se lahko naročite na naše redne e-novičke TUKAJ.

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo prikaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih