UV svetloba v lučkah

Kako preprečiti razvoj alergij na umetne mase?

Katera lučka strdi vse gele?

Pomembne informacije za vse, ki se ukvarjate z manikiro.

Ultravijolična (UV) svetloba se deli na tri glavne skupine: UVA, UVB in UVC. Posamezna skupina obsega širok razpon UV valovnih dolžin (valovna dolžina predstavlja stopnjo energije; krajše dolžine imajo višjo energijo), vse pa najdemo tudi v sončni svetlobi.

Le majhen del razpona v sončni svetlobi je primeren in uporaben pri strjevanju umetnih mas. Svetloba ima dve komponenti: svetilnost in valovno dolžino, ki ustvari odtenke barvnega spektra.

 

UV lučke imajo običajno eno izmed dveh valovih dolžin: 360-410 nanometrov – za strjevanje klasičnih gelov in 400-410 nanometrov – za strjevanje permanentnih lakov in novejših LED/UV gelov

UV lučke oddajajo določeno stopnjo svetilnosti, ki jo znanstveno imenujemo »UV iluminance«, vendar se ta od lučke do lučke razlikuje. Do tega prihaja zato, ker v industriji ne obstaja univerzalni standard glede stopnje svetilnosti. Stopnja UV iluminance je odvisna od tega, katere generacije je lučka in koliko so žarnice oddaljene od nohtov (intenzivnost se z razdaljo manjša) in kakovostjo odsevnih površin znotraj lučke.

Umetne mase, s katerimi oblikujemo nohte, so sestavljene iz snovi, ki se strjujejo oz. polimerizirajo z uporabo relativno nizke stopnje UVA svetlobe. Ta vrsta svetlobe vsebuje 85 različnih valovnih dolžin, a nekatere ne vplivajo na proces polimerizacije.

Te dolžine imajo najnižjo stopnjo energije v širokem spektru UV svetlobe. Zato jih tudi ne štejemo v kategorijo svetlobe, ki bi koži škodovala, še posebej kratkotrajna občasna izpostavljenost, ki smo je deležni v salonu.

 

Žarnice, ki se uporabljajo v tradicionalnih UV-lučkah, imenujemo »fluorescentne cevi«, medtem ko so žarnice v LED-lučkah "Light Emitting Diodes" (skrajšano LED) oz. diode, obojne pa oddajajo UV svetlobo.

Diode oddajajo intenzivnejšo UVA svetlobo in je zato čas strjevanja znatno krajši kot pri fluorescentnih žarnicah.

 

 

Lahko z vsako lučko strdimo material?

Od sestavin, ki so vgrajene v proizvod in jih imenujemo "fotoiniciatorji", je odvisno, katere valovne dolžine UVA svetlobe so potrebne za polimerizacijo materiala.

To se lahko med izdelki različnih proizvajalcev zelo razlikuje.

 

Če UV-lučka nima žarnic, ki oddajajo določeno vrsto valovne dolžine UVA svetlobe potrebne za polimerizacijo določenega materiala, pride do pomanjkljive oz. preslabe polimerizacije ali pretiranega strjevanja in krčenja materiala ali se morda material celo sploh ne strjuje.

Če npr. UV-lučka ne oddaja pravilne valovne dolžine in dovolj intenzivne UV svetlobe, potrebne za polimerizacijo materiala, bo umetna masa premalo strjena, česar sicer na oko ne moremo videti ali čutiti na otip. Lahko pa to vpliva obstojnost in obnašanje materiala.

 

Omeniti moramo, da se sloji nanesenega materiala tudi pri nepopolni polimerizaciji do določene mere strdijo, a postopek polimerizacije se v tem primeru ne zaključi popolnoma. Nestrjene molekule lahko prehajajo v tkivo ob nohtu in povzročijo alergijske reakcije.

Druga skrajnost je pretirano strjevanje, ki povzroči izrazito krčenje materiala. Tako lahko pride do povišane temperature na površini naravnega nohta, kar stranka občuti kot pekoč občutek, kar pa lahko pusti dolgotrajne poškodbe v občutljivem tkivu v nohtni posteljici.

 

POMEMBNO!

Za pravilno strjevanje umetne mase moramo material izpostaviti točno določenemu razponu UV svetlobe v pravi stopnji intenzivnosti in ustreznem časovnem razponu. Pri tem je nujno upoštevati sestavine proizvoda in lastnosti lučke, s katero ga strjujemo. Univerzalne lučke, ki bi pravilno strjevale vse proizvode na trgu, ne obstajajo. Tudi proizvodi, ki se lahko pravilno strdijo pod katerokoli lučko na trgu, ne obstajajo.

Kemiki svetujejo, da se vedno uporabi gel in UV lučko istega proizvajalca oz. tisto lučko, ki jo priporoča proizvajalec gela. Če tega ne upoštevamo, je lahko obstojnost nohtov znatno zmanjšana. V nekaterih primerih se med strjevanjem občuti neprijeten in pekoč občutek na nohtni posteljici, poveča se tudi nevarnost razvoja

alergij.

 

Pri razvijanju novih gelov so kemiki vedno pozorni na to, da ustvarijo gel, ki je kompatibilen z UV lučko proizvajalca. Izvedejo se številni testi, da se prepričajo glede pravilnega strjevanja materiala. Izmeri se tudi količina eksotermične toplote, ki se ustvari med postopkom strjevanja. Po potrebi se lahko zmanjša količina

fotoiniciatorjev: s tem se toplota, ustvarjena med postopkom strjevanja, zmanjša. Vendar moramo ohraniti v mislih, da takšne spremembe neposredno vplivajo na ostale lastnosti gela.

Če proizvajalec kasneje razvije novo UV lučko, mora ta oddajati enako valovno dolžino in stopnjo svetilnosti, kot predhodna lučka. V kolikor je ena od teh komponent spremenjena, se mora ustvariti nova formula za gele in permanentne lake.

Samo pomislite na stroške in čas, ki je potreben za testiranje vseh gelov in permanentnih lakov! Iz tega razloga imajo resne in kakovostne znamke običajno le 1 vrsto UV lučk.

 

Število vatov pogosto zmotno povezujejo z močjo UV svetlobe, ki jo lučka oddaja. Število vatov pomeni količino električne energije potrebne za delovanje lučke.

Zato lahko različne UV-lučke z enakim številom vatov strdijo material do različnih stopenj, ali premalo ali pretirano strjevanje.

 

Povečana nevarnost razvoja alergij

Britansko združenje dermatologov (The British Association of Dermatologists) in mnogo drugih znanstvenikov se strinja glede tega, zakaj prihaja do razvoja alergij vezanih na uporabo izdelkov za nohte: z uporabo UV lučk, v katerih se material ne polimerizira 100%. Pri piljenju takšnega materiala se ustvarja prah z neposušenimi delci gela, ki zaide na kožo, lase in na oblačila.

Znanstveniki so mnenja, da sta nepopolno strjen material in nepremišljeno kombiniranje različnih znamk gelov, permanentnih lakov in UV lučk glavna vzroka dramatičnega porasta števila alergij v zadnjih letih.

Oseba, ki razvije alergijo na izdelke za nohte, bo imela alergijo vse življenje. S tem se celo poveča občutljivost in možnost razvoja drugih alergij.

Zelo zaskrbljujoče je, da imajo ljudje z alergijami oteženo možnost zdravljenja – pri zobozdravstvu in določenih vrstah transplantatov (npr. umetni kolk) so materiali izdelani iz podobnih akrilatov kot jih najdemo v izdelkih za nohte.

Uporaba takšnih terapij lahko pri osebah z alergijo sproži alergijsko reakcijo.

Še več...

Praktičnih nasvetov za lepe nohte najdete TUKAJ.

Za vse aktualne novosti in nasvete se lahko naročite na naše redne e-novičke TUKAJ.

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo prikaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih