Kaj je novega: ANATOMIJA NOHTOV

Najnovejša dognanja na področne anatomije nohta, ki imajo močan vpliv na delo manikerjev in pedikerjev.

Pri iskanju informacij glede nohtne anatomije se znajdemo pred velikim problemom – splet je poln napačnih, pomanjkljivih in nasprotujočih si informacij. Doug Schoon se že več let ukvarja z dokončno rešitvijo problema in je pri ugotavljanju popolne slike anatomije nohta naletel na kar nekaj preprek. Raziskovanje je odkrilo več »šol razmišljanja«, kjer se mnenja mnogih zdravnikov in znanstvenikov močno razhajajo.

V sodelovanju s svetovno znanimi strokovnjaki na področju zdravstva in mednarodnimi nohtnimi edukatorji je Doug Schoon pripravil poročilo z novimi informacijami, s katerimi bi se problem dokončno rešil.

 

Strokovnjaki se strinjajo, da je proksimalna kožna guba (proximal nail fold ali PNF) celotna guba kože, ki pokriva matrix – razteza se od roba vidnega dela nohtne plošče do prvega sklepa prsta. Vendar še vedno obstaja nestrinjanje glede položaja eponychium-a. Kaj so odkrile raziskave?

Eponychium dobesedno pomeni »na nohtu«. Gre za tkivo, ki pokriva novonastali del nohtne plošče. Zakaj je toliko zmede glede položaja?

 

Primerjava različnih medicinskih knjig, ki se posvečajo človeški anatomiji, je pokazala, da se izraz eponychium uporablja tudi za drugo tkivo – to na koncu povzroči zmedo pri identifikaciji. Gre za dve povsem različni tkivi z različnima funkcijama, ki sta enako poimenovana. 

Eponychium ustvarja kožico (cuticle) in pokriva novonastali del nohtne plošče, medtem ko jo to drugo tkivo ne. Da bi se izognili zmedi, bi bilo bolje, da se izraz eponychium uporabi zgolj za spodnji del proksimalne kožne gube, ki pokriva novonastalo nohtno ploščo in ustvarja kožico.

Eponychium je tanek sloj tkiva, ki ga najdemo na spodnjem delu proksimalne nohtne gube. Res je izjemno tanek: meri med 0,1 in 0,15 mm v debelini in je sestavljeno iz zgolj enega sloja matičnih celic. Eponychium se razteza od nohtnega matriksa do sprednjega roba proksimalne kožne gube. Tudi nohtni matrix vsebuje matične celice, ki proizvajajo tkivo nohtne plošče.

 

Obstaja samo ena vrsta kožice – tanek, brezbarven sloj mrtvega tkiva, ki se nahaja na nohtni plošči. Kožica nastaja v eponychium-u. Ko se kožica nahaja pod proksimalno kožno gubo, se močno prilepi na nohtno ploščo. Kožica nato izrašča skupaj z nohtno ploščo in je vidna na površini nohta.

Kako lahko tako tanek sloj tkiva proizvede toliko kožice? Raziskovalci menijo, da tanek sloj Eponychiuma vsebuje posebne matične celice – te delujejo kot tovarne, ki nenehno ustvarjajo celice kožice. Za lažje razumevanje je Doug Schoon ta del poimenoval »Matične celice v Eponychium sloju«. 

 

Še en zanimiv del proksimalne kožne gube je predel, kjer se živo tkivo sreča z nohtno ploščo (glej sliko). Žal mnogi ta del še vedno zamenjujejo s kožico. Pomembno je, da te napake ne delamo tudi mi. Zakaj prihaja do zmotne identifikacije?

 

Zunanji del proksimalne kožne gube je pokrit s tkivom, ki se imenuje stratum corneum – podobno tkivo se nahaja tudi na drugih delih telesa. Predel, kjer se koža sreča z nohtno ploščo, ima drugačen izgled, saj je površina postala keratinizirana. Z drugimi besedami: samo zunanji sloj kože - vrhnjice, ki se nahaja neposredno ob nohtni plošči, je podvržen procesu, ki povzroči, da »površinske celice« luščeče se plasti vrhnjice začnejo ustvarjati več keratina. Ta proces keratinizacije utrdi površino proksimalne kožne gube in s tem povzroči drugačen izgled. Utrjeno tkivo deluje kot zaščita pred vdorom infekcij, mikroorganizmov in škodljivimi kemikalijami. 

 

Keratinizirana proksimalna kožna guba ostaja sorazmerno tanek sloj tkiva, vse dokler ne pride do fizične ali kemične poškodbe. Takrat površina postane še bolj trda in se odebeli. Zakaj? Zaradi nevarnosti še večje poškodbe ali infekcije se zaščita avtomatsko poveča. Keratinizirana proksimalna kožna guba NI kožica  oz. cuticle. Slednje je mehkejše in bolj 'lepljivo', saj se močno sprime s površino nohtne plošče. Kožica in keratinizirana proksimalna kožna guba sta sestavljena iz različnih celic, se nahajata na različnih delih in imata različne funkcije – ne zamenjujete jih!

Kožica deluje kot tesnilo med proksimalno kožno gubo in nohtno ploščo – preprečuje vdor mikroorganizmov v notranjost, ki bi povzročili infekcijo martixa ali kosti. Keratinizirana proksimalna kožna guba deluje kot dodatna zaščita.  

 

Torej povzemimo: 

Eponychium je tanek sloj tkiva, ki vsebuje matične celice in se nahaja pod proksimalno kožno gubo. Pravilna identifikacija proksimalne kožne gube je guba kože, ki pokriva nohtni matrix in novonastalo nohtno ploščo. Matične celice Eponychiuma ustvarijo kožico (cuticle). Nohtna plošča se nahaja na nohtni posteljici, zato je narobe, če nekdo trdi, da se lak za nohte nanese na nohtno posteljico, namesto na nohtno ploščo. 

 

Proksimalna kožna guba NI kožica. Resda je na robu pokrita s tršimi celicami, a je nikoli ne smemo zamenjati za kožico. Kožica je namreč pomembno tesnilo med proksimalno kožno gubo in nohtno ploščo, ki preprečuje vdor bakterij in mikroorganizmov do nohtnega matrixa in kosti. Infekcija v predelu matrixa lahko povzroči trajno poškodbo nohtne plošče in/ali infekcijo kosti, kar lahko povzroči izgubo prsta. Rezanje kože (keratiniziranega dela kožne gube) in prekomerno agresivna manikira ali pedikura na tem predelu lahko uniči zaščitni sloj in omogoči vdor mikroorganizmov globoko v notranjost.  Teh stvari ne smemo jemati na lahko!

 

Previdno odstranjevanje štrleče odmrle kože je sprejemljivo, dokler pri odstranjevanju ne poškodujemo tudi živega tkiva. Kljub temu je bolje, da nohtni tehniki nikoli ne posegajo v kožo okoli nohta. Nekateri zmotno menijo, da keratinizirana površina pomeni mrtvo tkivo in jo je varno odstraniti. Ni polemike glede tega, ali je živo ali mrtvo tkivo. Pomembno je, ali rezanje in odstranjevanje tega tkiva lahko povzroči infekcijo in alergije? Odgovor je DA.  

 

Tkivo, ki se nahaja neposredno pod keratinizirano površino je prepredeno z drobnimi kapilarami, ki se pri uporabi klešč za kožico ali električne pile lahko prerežejo. Škodljivi mikroorganizmi imajo tako omogočeno vstopno mesto za razvoj infekcije, ki ima lahko katastrofalne posledice.

Poveča se tudi možnost alergijske reakcije na umetne mase za urejanje nohtov. Rezanje, piljenje in odstranjevanje kateregakoli dela proksimalne kožne gube je lahko za naše stranke skrajno škodljivo. 

 

Pomembno je, da te informacije posredujemo naprej. Manikerji morajo poznati razliko med temi termini in jih znati pravilno uporabljati. Dobro je, da o tem govorimo z našimi strankami in cehovskimi kolegi. Čas je, da se zmeda enkrat za vselej konča.

 

Se želite naučiti še več?

Podrobnejše in poglobljeno znanje na področju manikire in pedikure si lahko pridobite na naših tečajih.

Preverite aktualni spored prihajajočih tečajev in izobraževanj na

Šola za manikerke in pedikerke

Za dodatne informacije smo Vam na voljo na

041 754 794 | 041 321 931| 02 843 00 68 | info@lepota.info

 

Preberite še ostale brezplačne nasvete in članke >>

 

Še več...

Za vse aktualne novosti in nasvete se lahko naročite na naše redne e-novičke TUKAJ.

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo prikaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih