Nekaj besed o UV- in LED lučkah

V nohtni industriji poznamo dve vrsti UV-lučk, ki jih uporabljamo za strjevanje materialov za podaljševanje oz. oblikovanje in poslikavo nohtov. To so tradicionalne UV- in novejše LED-lučke. Čeprav je med njima kar nekaj razlik – med drugim tudi to, da delujeta na različne vrste žarnic – obe oddajata UV-svetlobo in kot taki povzročita proces polimerizacije oz. proces strjevanja gelov in permanentnih oz. gelnih lakov.

UV svetloba v UV-lučkah

Ultravijolična (UV) svetloba se deli na tri glavne skupine: UVA, UVB in UVC. Posamezna skupina obsega širok razpon UV valovnih dolžin (valovna dolžina predstavlja stopnjo energije; krajše dolžine imajo višjo energijo), vse pa najdemo tudi v sončni svetlobi. 

Le majhen del razpona v sončni svetlobi je primeren in uporaben pri strjevanju materialov umetnih mas. UV-žarnice recimo oddajajo UVA svetlobo z minimalnim delom UVB, vendar ne oddajajo UVC svetlobe.

 

Umetne mase, s katerimi oblikujemo nohte, so sestavljene iz snovi, ki se strjujejo oz. polimerizirajo z uporabo relativno nizke stopnje UVA svetlobe. Ta vrsta svetlobe vsebuje 85 različnih valovnih dolžin, a nekatere ne vplivajo na proces polimerizacije.

Te dolžine imajo najnižjo stopnjo energije v širokem spektru UV svetlobe. Zato jih tudi ne štejemo v kategorijo svetlobe, ki bi koži škodovala, še posebej kratkotrajna občasna izpostavljenost, ki smo je deležni v salonu.

 

Žarnice, ki se uporabljajo v tradicionalnih UV-lučkah, imenujemo »fluorescentne cevi«, medtem ko so žarnice v LED-lučkah "Light Emitting Diodes" (skrajšano LED) oz. diode, ki oddajajo UV svetlobo.

Te diode oddajajo intenzivnejši spekter UVA svetlobe, nujne za polimerizacijo in je zato čas strjevanja znatno krajši.

 

Lahko z vsako lučko strdimo material?

Od sestavin, ki jih imenujemo "fotoiniciatorji" in so vgrajene v proizvod, je odvisno, katere valovne dolžine UVA svetlobe so potrebne za polimerizacijo materiala. 

To se lahko med izdelki različnih proizvajalcev zelo razlikuje.

Če UV-lučka nima žarnic, ki oddajajo določeno vrsto valovne dolžine UVA svetlobe potrebne za polimerizacijo določenega materiala, pride do pomanjkljivega oz. preslabega ali pretiranega strjevanja in krčenja materiala. 

 

Če npr. UV-lučka ne oddaja dovolj močne UV svetlobe, potrebne za polimerizacijo materiala, bo umetna masa premalo strjena, česar sicer na oko ne moremo videti ali čutiti na otip.

Omeniti moramo, da se sloji nanesenega materiala tudi pri nepopolni polimerizaciji do določene mere strdijo, a postopek polimerizacije se v tem primeru ne zaključi popolnoma. Nestrjene molekule lahko prehajajo v tkivo ob nohtu in povzročijo alergijske reakcije.

Druga skrajnost je pretirano strjevanje, ki povzroči izrazito krčenje materiala. Tako lahko pride do povišane temperature na površini naravnega nohta, ki pusti dolgotrajne poškodbe v občutljivem tkivu v nohtni posteljici.

 

POMEMBNO!

Za pravilno strjevanje umetne mase moramo material izpostaviti točno določenemu razponu UV svetlobe v pravi stopnji intenzivnosti in ustreznem časovnem razponu. Pri tem je nujno upoštevati sestavine proizvoda in lastnosti lučke, s katero ga strjujemo. Univerzalne lučke, ki bi pravilno strjevale vse proizvode na trgu, ne obstajajo. Tudi proizvodi, ki se lahko pravilno strdijo pod katerokoli lučko na trgu, ne obstajajo.

Število vatov pogosto zmotno povezujejo z močjo UV svetlobe, ki jo lučka oddaja. Število vatov pomeni količino električne energije potrebne za delovanje lučke.

Zato lahko različne UV-lučke z enakim številom vatov strdijo material do različnih stopenj, ali premalo ali pretirano strjevanje.

 

 ALI SO UV-LUČKE VARNE?

 

UV-lučke so na trgu že dobrih 30 let in se uporabljajo tako za salonsko kot domačo rabo. Čeprav je v zadnjih letih bilo propagiranih kar nekaj obtožb, da so UV- in LED-lučke nevarne in povzročajo raka, empirično preverljivi primeri, ki bi te trditve podprli, ne obstajajo.

 

Dve nedavni znanstveni študiji sta dejansko potrdili varnost tako LED- kot tudi tradicionalnih UV-lučk za rabo v salonu.

Prva je imela naslov »UV-lučke za nohte – ali oddajajo nevarne količine ultravijolične svetlobe?«. V njej je podjetje Lighting Sciences, Inc./Phoenix, Arizona testiralo dve pogosto uporabljeni UV-lučki in ugotovilo, da je bila oddana količina UVB svetlobe znatno manjša od tiste, ki jo najdemo v sončni svetlobi. Količina oddane UVA svetlobe je bila enaka, kot da bi bili izpostavljeni dodatnih 1,5 do 2,7 minute dnevni sončni svetlobi.

 

Drugo raziskavo sta izvedla vodilna znanstvenika na področju vpliva UV svetlobe na kožo: dr. Robert Sayre, izumitelj sistema SPF za kreme za zaščito pred UV-žarki, in njegov sodelavec dr. John Dowdy. Po intenzivnih raziskavah različnih vrst tradicionalnih UV- in LED-lučk sta ta ugledna znanstvenika odkrila, da je pri rednih obiskih salona izpostavljenost enaka 0,5 pri UV- do 2,2 % pri LED-lučkah priporočene mesečne izpostavljenosti UV-svetlobe po mednarodnih standardih. Omeniti je treba tudi, da je hrbtna stran roke, ki je v lučki izpostavljena UV-svetlobi, štirikrat bolj odporna in manj občutljiva kot koža na obrazu.

Dr. Sayre še dodaja: »UV-lučke, tradicionalne ali LED, so varnejše od dnevne sončne svetlobe in sodijo v kategorijo minimalno nevarnih.«

 

Za boljšo predstavo o tem, za kako majhne količine oddane svetlobe dejansko gre, lahko primerjamo 1 obisk solarija s približno 250 manikirami  permanentnega lakiranja pod UV-lučko.

 

Se želite naučiti še več?

Podrobnejše in poglobljeno znanje na področju manikire si lahko pridobite na naših tečajih.

Preverite aktualni spored prihajajočih tečajev in izobraževanj na

Šola za manikerke in pedikerke

Za dodatne informacije smo Vam na voljo na

041 754 794 | 041 321 931| 02 843 00 68 | info@lepota.info

 

Preberite še ostale brezplačne nasvete in članke >>

 

 

Še več...

Praktičnih nasvetov za lepe nohte najdete TUKAJ.

Za vse aktualne novosti in nasvete se lahko naročite na naše redne e-novičke TUKAJ.

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo prikaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih